Eerste naamsvermeldingen en literatuurreferenties:

 

  • Arnoldi Quac, Tongeren 1400; Jan Quake, Brussel 1406 [WFB].

 

  • Johan Quaeck, Zwolle 1401 [Maandrek. Zwolle 1401, p 125].

 

  • Het toponiem Quak bij Rockanje: "Merkwaardig is Kwakjeswater, duinplas bij Rockanje, thans natuurmonument. De naam schijnt aangepast te zijn aan die van de vogel kwak, een kleine reiger die vroeger veel voorkwam in Zuid-Holland. Oorspronkelijk zal echter de naam wel geweest zijn Kwakswater, genoemd naar het naburige dorp Quack, aldus vermeld in Blaeu's Zeespiegel (1623) (kaart 59); nog is daar een Kwakpolder" [Schönfeld-1955, p 177].

 

  • In een oorkonde van 1479 wordt reeds gesproken over het “nieuwe bedyckte landt geheten die Quacq” en welke in 1475 werd bedijkt. Tussen Goeree en Voorne lag het Quaxdiep, zo genoemd op een kaart uit 1586. De familienaam Quak wordt vanaf 1635 in archiefstukken m.b.t. Rockanje vermeld. Bouwen Jans Quacq was in 1654 schepen van Naters en Pancrasgors [H. v.d. Graaf & C. Wind, Rockanje, wording en groei, Alphen aan den Rijn 1985, p 121, 141].

 

  • Cornelis (Michielsz?) Quack, Huisduinen 1632, doopsgezind. De eveneens doopsgezinde vogelvanger Aerjen Pietersz Qua(c)k, wonend aan de Groote Sluijs (Oudesluis) in De Zijpe, werd in 1675 voor het eerst met de familienaam Quak vermeld; voordien trad hij alleen met patroniem op.

Zijn benaming Qua(c)k houdt ongetwijfeld direct verband met de vogelvangst en wel met de lokeenden en/of de wilde soortgenoten die hij daarmee hoopte te vangen middels zijn 'vogelstieck' op het toenmalige wad benoorden de Oudesluis.

Het geluid van de kwakende eenden, dat hem mogelijk eveneens werd nageroepen door de dorpsjeugd, moet voor de bijnaam Qua(c)k hebben gezorgd die na verloop van tijd voor hem en zijn nageslacht een vaste familiebenaming werd.

Latere vermeldingen: o.a. Hendrik Jansz Quak (ook Kwak geschreven), afkomstig uit Den Helder, huw. De Zijpe 1783 [P. Dekker, 'De familienaam Qua(c)k of Kwak', in: Zijper Historie Bladen 17 (1999), nr 2, p 12-15].

 

  • Gerrit Aertsz Quack, huw. Hekelingen 1645 [Trouwb. Hekelingen, p 94].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er schijnt op Voorne ook nog een Schepen (stadsbestuurder) Quack te hebben geleefd. Hierboven is zijn wapen te zien. Opvallend is dat ook daar de afbeelding van een polder met bomen te zien is zoals die tevens voorkomt in het gevonden familiewapen van Quak. 

 

Het Landhuis "De Oliphant" dat op Rotterdam-Zuid (deelgemeente Charlois) is gevestigd is nog in bezit geweest van deze schepen Quack. Dit landhuis stond destijds op het eiland Voorne-Putten maar is in de jaren '70 (gerestaureerd) opgebouwd in Charlois. Thans is het in gebruik als restaurant.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb